11:21 AM
«Мамо, а що таке інклюзія?», або як говорити з дітьми на тему інвалідності: 7 тематичних відео

Як тактовно та доступно пояснити дитині існування відмінностей між людьми та навчити її толерантності?

В умовах активного впровадження інклюзивної освіти в Україні дуже важливо вчасно і правильно ознайомити суспільство з темою інвалідності, яка є досить широкою і включає в себе безліч аспектів – як соціальних, так і культурних. На сьогодні майже в кожному українському освітньому закладі навчається дитина з інвалідністю. Колективне та індивідуальне ставлення до неї залежить від коректної поведінки вчителя і учнів, які, своєю чергою, переймають погляди власних батьків.

Чи потрібно говорити з дитиною про інклюзію? Безсумнівно. Це навчить її сприймати багатогранність навколишнього світу, розумінню, що існують різні люди – і це абсолютно нормально.   

Як правильно говорити з дитиною про інклюзію? Існує багато способів, але найдієвіший – інтерактивний, за допомогою візуалізації. ГО «Смарт освіта» в рамках проекту «Програма сприяння громадській активності «Долучайся!» підготувала 7 цікавих тематичних відео, які допоможуть дитині ознайомитися зі складними темами у доступному форматі. Проект фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

Відео будуть корисні не лише дітям, але й дорослим, адже містять необхідну інформацію про різні види інвалідності, наприклад, грамотно пояснюють, у чому полягає особливість аутизму та яким він може бути.

Крім того, більшість відео демонструються англійською мовою, тому дитина отримає нагоду одночасно дізнатися про інклюзію (що сприяє вихованню толерантності) та підвищити свій рівень володіння іноземною. Деякі відео забезпечені субтитрами – їх можна увімкнути за допомогою значка налаштувань та функції «Субтитри»

 

Категорія: Практичний психолог | Переглядів: 618 | Додав: irc-slavutich | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar