12:07 PM
ПОМИЛКИ БАТЬКІВ, ЯКІ ЗАВАЖАЮТЬ УСПІШНІЙ АВТОМАТИЗАЦІЇ ПОСТАВЛЕНИХ ЗВУКІВ У ДІТЕЙ

Помилка № 1. Ігноруємо домашні завдання

Мовлення розвивається за принципом формування умовних рефлексів, тобто в результаті багаторазового повторення. Автоматизація поставленого звуку не виключення. Якщо не виконувати рекомендації логопеда, не тренуватися щодня удома, результат буде мінімальним.

Помилка № 2. Занадто швидкий темп мовлення

Дорослий повинен своїм прикладом демонструвати дитині прийнятний темп мовлення. При високій швидкості мовного потоку дитина не устигатиме контролювати органи артикуляції, тому на перших етапах закріплення звуків, слід контролювати і темп мови, і правильність вимови поставленого звуку.

Помилка № 3. Занадто складний мовний матеріал

Якщо дитина доки ще нечітко вимовляє звук ізольовано, то не варто пропонувати їй вимовляти скоромовки, вірші і тому подібне. Те ж саме відноситися і до ситуації, коли дитина перейшла на етап автоматизації звуку в словах, але доки робить це невпевнено і важко. Закріплення звуку повинне проходити поступово: ізольовано, в складах, в словах, словосполученнях, фразах, реченнях. Не можна пропускати ці етапи, особливо якщо дитина долає їх важко. Дотримуємося принципу "від простого до складного". Інакше кажучи, як дитина вимовлятиме фразу, використовуючи поставлений звук, якщо на рівні складу вона має труднощі? Тому переходимо до складних мовних конструкцій тільки тоді, коли освоїли простіші.

Помилка № 4. Не звертаємо увагу на вимову дитини в побуті.

Поставлений звук необхідно відпрацьовувати не лише в тих вправах, які дає логопед, але і в побутовому мовленні, в самих різних ситуаціях: удома і по дорозі в дитячий сад, на прогулянці і в магазині, тощо. Так у дитини формуватиметься усвідомлення того, що поставлений звук треба вимовляти не лише в кабінеті у логопеда. І, звичайно ж, нагадувати і поправляти дитину необхідно в доброзичливій формі.

 

Помилка № 5. Не мотивуємо дитину

Необхідно підтримувати дитину на етапі автоматизації звуку, адже це для нього величезна праця, що вимагає як фізичних, так і емоційних зусиль. Обов'язково потрібно не лише вказувати на помилки, але і звертати увагу на красиву, правильну вимову! Якщо робити акцент тільки на помилках, у дитини ніколи не виникне мотивації до подальшого зайняття, а тільки відраза. Хваліть і щиро радійте успіхам дитини!

Олена Мартель Васкес

АНО"ДЕФЕКТОЛОГІЯ" ПРОФ (логопед, дефектолог, психолог)

Переглядів: 542 | Додав: irc-slavutich | Рейтинг: 5.0/1